Αναθεώρηση FTSE LARGE CAP: Όλα τα σενάρια και η έξοδος της QUEST

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της στήλης, οι μεταβολές που προέκυψαν μέσα στον Απρίλιο, τον μήνα κριτήριο για την εισαγωγή/διαγραφή μιας εταιρείας από τους δείκτες του FTSE, επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αναμένεται να εισαχθεί στο FTSE Large Cap στην επικείμενη αναθεώρηση του Ιουνίου 2024 με την κεφαλαιοποίησή του να αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Μιας και ο αριθμός των μετοχών του FTSE Large Cap πρέπει να παραμείνει 25, η εταιρεία που φαίνεται να βλέπει την έξοδο από τον δείκτη είναι η Quest.

Η 20ή θέση που δίνει απευθείας το εισιτήριο για την εισαγωγή της εταιρείας στο FTSE Large Cap είναι η Aegean Airlines με τη μέση κεφαλαιοποίηση Απριλίου να αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ. Η πρώτη επιλαχούσα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στήλης, φαίνεται να είναι η Intrakat με μέση κεφαλαιοποίηση 822 εκατ. ευρώ, που σε περίπτωση αποχώρησης για οποιοδήποτε λόγο μιας εταιρείας από τον FTSE Large Cap θα εισαχθεί στον δείκτη.

Στον αντίποδα, η 31η θέση που δείχνει τον υποβιβασμό στο FTSE Mid Cap βρίσκεται η Epsilon Net, η οποία ξεπέρασε τον ΑΔΜΗΕ λίγο μετά την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης. Μάλιστα η Epsilon Net, αν όλα πάνε καλά με τη δημόσια πρόταση, θα αποχαιρετήσει το Χ.Α., οπότε η 31η θέση θα ανήκει στον ΑΔΜΗΕ με μέση κεφαλαιοποίηση 511 εκατ. ευρώ, οριοθετώντας ακόμη χαμηλότερα το όριο για τον υποβιβασμό μιας εταιρείας από το FTSE Large Cap στο FTSE Mid Cap. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στήλης οι πέντε επιλαχούσες με τη λήξη της περιόδου είναι οι Intrakat, Intralot, Optima Bank, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ (παίρνει τη θέση της Epsilon Net, εφόσον επιτύχει η δημόσια πρόταση και η διαγραφή της από το Χ.Α.).

Όλα όσα αναφέρουμε στο τρέχον άρθρο αλλά και οι υπολογισμοί έχουν γίνει με τις υφιστάμενες συνθήκες. Ωστόσο, η Prodea (2 δισ. ευρώ) με μια διάθεση μετοχών στο ευρύ κοινό (placement) θα μπορούσε να βρεθεί στον δείκτη σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, η Καρέλιας (944 εκατ. ευρώ) με μια μικρή ώθηση θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο FTSE Large Cap. 

Tόσο οι δύο παραπάνω όσο και οι Λάμψα (710 εκατ. ευρώ), Attica Group (610 εκατ. ευρώ) και Attica Bank (565 εκατ. ευρώ) θα μπορούσαν μελλοντικά να αλλοιώσουν την κατάταξη, με αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση των εισαγωγών/διαγραφών του δείκτη. Δεν λέμε την επόμενη ημέρα, καθώς μπορεί να τηρούν το κριτήριο της ελεύθερης διασποράς, όμως σαφώς και δεν θα είναι σε θέση να τηρούν το όριο της εμπορευσιμότητας άμεσα. Ο κανόνας αναφέρει ότι θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει το 15% της ελεύθερης διασποράς το προηγούμενο 12μηνο.

Οι Prodea και Καρέλιας θα μπορούσαν να κερδίσουν μία θέση στον δείκτη, ωστόσο οι Λάμψα, Attica Group και Attica Bank θα μπορούσαν να εκτοπίσουν στην 31η θέση της συνολικής κατάταξης του Χ.Α. μία από το FTSE Large Cap, με αποτέλεσμα τον αυτόματο υποβιβασμό της και την αντικατάσταση από την πρώτη επιλαχούσα. 

Στην τελευταία θέση του FTSE Large Cap μετά την έξοδο της Quest (αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση) είναι η ΕΥΔΑΠ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν δεν είχε αλλαχθεί ο κανονισμός που λαμβάνει υπ’ όψιν τη μέση κεφαλαιοποίηση Απριλίου και όχι την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου, τότε η ΕΥΔΑΠ θα είχε δει την έξοδο και όχι η Quest.

Καταλήγοντας, στη λήξη του τετραμήνου τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο FTSE Large Cap έχει η Εθνική Τράπεζα με 10,9%, ακολουθεί η Eurobank με 10,6%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Coca Cola HBC με 9,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αναδιάρθρωση του δείκτη, και συγκεκριμένα μετά την τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου (21/6/24) με την εφαρμογή του capping factor οι τρεις πρώτες εταιρείες θα έχουν ίση βαρύτητα, ήτοι 10%! Οι επίσημες ανακοινώσεις από το Χ.Α. αναμένεται να γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. 

Τηρώντας την παράδοση, κάτω τον Μάρτιο πάνω τον Απρίλιο! 

Η παράδοση συνεχίζεται χωρίς διακοπή καθώς ο Μάρτιος των απωλειών συνεχίστηκε από τον παραδοσιακά θετικό Απρίλιο. Πιο συγκεκριμένα, με κέρδη 1,8% έκλεισε ο Απρίλιος για το ΓΔΤ, υπερκαλύπτοντας τις οριακές απώλειες του Μαρτίου (-0,17%), με το 4μηνο να καταγράφει κέρδη περί του 12%. Να σημειώσουμε ότι οι αποδόσεις στις κυριότερες αγορές του πλανήτη κινήθηκαν αρνητικά τον Απρίλιο και ειδικότερα -3,6% για τον Nasdaq, -3,3% για τον S&P 500, -2% για τον γερμανικό δείκτη DAX και -2,4% για τον Eurostoxx 50.

Έντεκα μετοχές από τον FTSE Large Cap έκλεισαν με απώλειες, ενώ οι υπόλοιπες κινήθηκαν ανοδικά. Eurobank (+18%), Τιτάν (+13%) και Cenergy (+9%) σημείωσαν τα υψηλότερα κέρδη, ενώ ΟΠΑΠ (-9%, αν συμπεριληφθεί το μέρισμα η αρνητική απόδοση περιορίζεται στο -5% περίπου), ΕΥΔΑΠ (-5%) και ΔΕΗ (-4%) βρέθηκαν να σημειώνουν τις υψηλότερες απώλειες. Στο 4μηνο ξεχώρισαν Σαράντης (+42%), Τιτάν (38,7%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+27,5%), ενώ με απώλειες έκλεισε μόνο η ΕΥΔΑΠ (-6%).

Σε επίπεδο δεικτών, τον Απρίλιο τεχνολογία (+11,5%) και τράπεζες (+10,8%) κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη με κύριους πρωταγωνιστές Epsilon Net και Βιοχάλκο αντίστοιχα. Όλοι οι κλαδικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, ενώ ο δείκτης FTSE Mid Cap βρέθηκε να κλείνει τον μήνα Απρίλιο με απώλειες -0,9%. 

Τέλος, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 133 εκατ. ευρώ, μεγεθυμένη σε σχέση με τον περυσινό Απρίλιο κατά 70%, ενώ σε σχέση με τον ξεχωριστό Μάρτιο 2024 (λόγω διάθεσης ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς) συρρικνώθηκε κατά 41%! Ο τρέχων μέσος όρος (τετράμηνου) για το 2024 αγγίζει τα 146 εκατ. ευρώ έναντι 104 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Τα τελευταία στάδια της ωρίμανσης ενός οικονομικού κύκλου

Η αλήθεια είναι ότι σε περιόδους με υψηλό πληθωρισμό τα περιθώρια κέρδους τις περισσότερες φορές τείνουν να μεγεθύνονται, καθώς η αύξηση των πρώτων υλών και η αύξηση των τιμών προηγείται της αύξησης των μισθών! Έτσι, το εκτιμώμενο περιθώριο καθαρού κέρδους για τον S&P 500 για το α’ τρίμηνο του 2024 είναι 11,5%, ίσο με αυτό του α’ τριμήνου 2023 και του μέσου όρου των τελευταίων 5 ετών.

Σε επίπεδο κλάδου, έξι κλάδοι εκτιμάται ότι θα ανακοινώσουν περιθώριο κέρδους υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, με πρωταγωνιστές τους κλάδους τεχνολογίας (περιθώριο κέρδους 25,5% έναντι 22,4%), τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (περιθώριο κέρδους 13,4% έναντι 10,3%) και των υπηρεσιών επικοινωνίας (περιθώριο κέρδους 13,5% έναντι 10,9%). 

Στον αντίποδα, πέντε κλάδοι εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους το α’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023, με την υγεία και την ενέργεια να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση με 6,3% και 9,6% έναντι 9,3% και 12,5% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς για το υπόλοιπο του 2024 είναι αρκετά αισιόδοξες, καθώς εκτιμούν ότι τα περιθώρια κέρδους θα αναρριχηθούν υψηλότερα. Πιο συγκεκριμένα, τα εκτιμώμενα περιθώρια καθαρού κέρδους για το β’, γ’ και δ’ τρίμηνο του 2024 είναι 12,2%, 12,6% και 12,5% αντίστοιχα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τα έσοδα των εταιρειών του S&P 500, παρά το γεγονός ότι το 60% των εταιρειών έχουν δημοσιεύσει υψηλότερα έσοδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος του 5ετούς (69%) και 10ετούς μέσου όρου (64%). Ταυτόχρονα η υπέρβαση κατά 1,3% των εκτιμήσεων του τζίρου είναι χαμηλότερος από το 2% του 5ετούς και 1,4% του 10ετούς μέσου όρου. Μήπως είμαστε στα τελευταία στάδια της ωρίμανσης ενός οικονομικού κύκλου;

Ατζέντα (6/5/24 - 12/5/24)

Το ενδιαφέρον στα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου της Τιτάν

Δευτέρα και Τρίτη είναι αργία για την αγορά του Χ.Α. λόγω του εορτασμού του Πάσχα και της μεταφοράς της Πρωτομαγιάς.

Την Τετάρτη η Γενική Εμπορίου έχει συγκαλέσει τακτική ΓΣ, οι μετοχές της BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,1045 ευρώ/μετοχή (τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης ορισμένων παραμέτρων της συγχώνευσης με την ICI), ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον Μάρτιο.

Την Πέμπτη η Τιτάν αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2024, ενώ την ίδια ημέρα έχει συγκαλέσει τακτική ΓΣ.

Την Παρασκευή η Premia ΑΕΕΑΠ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2024, οι ΟΛΘ και Ευρωσύμβουλοι έχουν συγκαλέσει τακτική ΓΣ, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τον Μάρτιο.

Στα οικονομικά αποτελέσματα το ενδιαφέρον ελλείψει μάκρο νέων

Την Τρίτη το πρωί στις 9:00 ανακοινώνονται οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Μάρτιο, ενώ οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου δημοσιεύουν οι Walt Disney (Dow Jones).

Την Τετάρτη το πρωί ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής δημοσιεύεται στη Γερμανία για τον Μάρτιο.

Την Πέμπτη στις 14:00 δημοσιεύει η κεντρική τράπεζα της Μεγ. Βρετανίας τις αποφάσεις της για τα επιτόκια της στερλίνας, ενώ η Deutsche Telekom αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024. Την Πέμπτη η αγορά της Ελβετίας θα παραμείνει κλειστή λόγω επίσημης αργίας.

Την Παρασκευή το πρωί στις 9:00 ανακοινώνεται η μεταβολή του ΑΕΠ α’ τριμήνου της Μεγ. Βρετανίας, ενώ το απόγευμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δημοσιεύονται οι καταναλωτικές και πληθωριστικές προσδοκίες τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα με βάση τα στοιχεία του Μαΐου.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με υγεία για όλους!

* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή - [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Διαβάστε ακόμα:

Θετικά τα πρώτα τραπεζικά νέα για το 2024

Coca-Cola HBC: Ένα παράδειγμα προς μίμηση!

2024-05-06T21:09:13Z dg43tfdfdgfd