Θρίλερ για γερά νεύρα στη Γάζα: Το Ισραήλ κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:38

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς παρά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας που κατέθεσαν το Κατάρ και η Αίγυπτος, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεση στη Ράφα, "αγνοώντας” τις ισχυρότατες διεθνείς πιέσεις.

Το Ισραήλ συνέχισε και σήμερα από πολύ νωρίς το πρωί τους βομβαρδισμούς στη Ράφα, ενώ αργότερα ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, με την είδηση να μεταδίδει αρχικά η ραδιοφωνία του στρατού.

Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσε ότι μονάδα τεθωρακισμένων "έκανε ελιγμούς στη ζώνη" και "αυτή τη στιγμή, οι ειδικές δυνάμεις επιθεωρούν το σημείο διέλευσης" στη Ράφα. "Έχουμε επιχειρησιακό έλεγχο στη ζώνη", ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως αναφέρεται "αποκλειστικά στην πλευρά της διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πάντα κατά τον ισραηλινό στρατό, μονάδες του επιχειρούν από χθες το βράδυ στην ανατολική Ράφα, όπου κατ’ αυτόν οι περισσότεροι άμαχοι και ορισμένοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις απομακρύνθηκαν εσπευσμένα.

Η αρχή που διαχειρίζεται τη διέλευση ανέφερε πως έχει κλείσει εξαιτίας της παρουσίας ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Τρεις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί.

Μέσω αυτής της συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακο το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακο υπό πολιορκία, το σύνολο του πληθυσμού του οποίου αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.

Σε κίνδυνο η προσπάθεια εκεχειρίας

Η κίνηση του Ισραήλ εκφράζονται φόβοι ότι δυναμιτίζει την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας, την ώρα μάλιστα που από εχθές το βράδυ ο ηγέτης του πολιτικού σκέλους της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή του αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση του πυρός. 

Ωστόσο, η απάντηση του Τελ Αβίβ λίγες ώρες αργότερα πυροδότησε έναν νέο γύρο έντονων διαβουλεύσεων, καθώς το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι οι όροι της συμφωνίας δεν ικανοποιούν το Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό την ίδια στιγμή να ξεκινά επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Ράφα, προϊδεάζοντας για επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη. 

Λίγο αργότερα, το Πολεμικό Συμβούλιο της χώρας άναψε το πράσινο φως για επιχείρηση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) στη Ράφα. Όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν "στοχευμένες" επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου βέβαια, εν μέσω ισχυρών διεθνών πιέσεων από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ, έδωσε εντολή σε αντιπροσωπεία εργασίας να μεταβεί στο Κάιρο για τη συνέχιση των συνομιλιών, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Ισχυροί βομβαρδισμοί στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε από πολύ νωρίς επιχειρήσεις στη Ράφα, που πλήττεται από ισχυρούς βομβαρδισμούς για να ενταθεί, όπως λέει η ισραηλινή πλευρά, η "πίεση" στη Χαμάς, μερικές ώρες προτού διεξαχθούν νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο, στην προσπάθεια να υπάρχει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για "πολυάριθμους νεκρούς" τη νύχτα στη Ράφα, ενώ από την πλευρά του το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που δραστηριοποιείται στην πόλη, ανακοίνωσε πως διακομίστηκαν σε αυτό "11 νεκροί" και "δεκάδες τραυματίες" μετά τους βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας τον αρχικό απολογισμό του που έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας έκαναν λόγο για σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς αργά χθες Δευτέρα και νωρίς σήμερα, καθώς και για εντατικά πυρά του πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Ράφα και στα περίχωρά της.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στο σημείο διέλευσης που συνδέει τη νότια Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Το Κάιρο φοβάται ότι, αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην πόλη, θα υπάρξει μαζική φυγή παλαιστινίων προσφύγων προς την αιγυπτιακή επικράτεια.

Μετά τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε στην πόλη της Γάζας και κατόπιν στη Χαν Γιούνις, το Ισραήλ απειλεί εδώ και εβδομάδες να τις συνεχίσει στη Ράφα, που χαρακτηρίζει το "τελευταίο" οχυρό της Χαμάς. Όμως στην πόλη έχουν βρει καταφύγιο 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του μικρού παραθαλάσσιου θυλάκου.

Αργότερα, το βράδυ, η Χαμάς ανακοίνωσε πως ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που μαζί με τις ΗΠΑ μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, πως "δέχεται την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός" με το Ισραήλ.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο

Εν τω μεταξύ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αν και "η πρόταση της Χαμάς" είναι "μακριά από τις κεντρικές απαιτήσεις του Ισραήλ", θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για "να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας" εκεχειρίας.

Εν τω μεταξύ, το εμιράτο του Κατάρ έκανε γνωστό πως θα αποστείλει επίσης αντιπροσωπεία στο Κάιρο "για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη (...) με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων και ομήρων".

Σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα, τον Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις με διάρκεια 42 ωρών: στην πρώτη θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, στη δεύτερη επιστροφή των εκτοπισμένων, και στην τρίτη ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό "μόνιμη κατάπαυση του πυρός".

Ως τώρα όμως η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να δεχτεί να βάλει τέλος στον πόλεμο ή την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως πρέπει πρώτα να διεξαγάγει επιχείρηση στη Ράφα, για να "νικήσει" τις δυνάμεις της Χαμάς και να εξασφαλίσει πως δεν θα επαναληφθεί η 7η Οκτωβρίου.

Ισχυρές πιέσεις σε Νετανιάχου

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι διεθνείς πιέσεις προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εντείνονται, καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται πως χωρίς συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα με καταστροφικές συνέπειες. 

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν "αφόρητη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού της στην περιοχή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Αίγυπτος, που φιλοξενεί τις έμμεσες διαπραγματεύσεις, κάλεσε το Ισραήλ να "επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση", ενώ ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, που συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει το παν για να αποτραπεί "νέα σφαγή" στη Ράφα.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε στον Μπενιαμίν τη "σαφή θέση" της κυβέρνησής του εναντίον ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καταστήσει σαφές πως δεν έχει λάβει "αξιόπιστο" σχέδιο για την ασφάλεια των αμάχων και ότι τέτοια επιχείρηση θα επέτεινε "τα δεινά του παλαιστινιακού λαού".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Times of Israel

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Εκτός λειτουργίας βάση δεδομένων του υπουργείου Άμυνας μετά από αναφορές ΜΜΕ για ηλεκτρονική επίθεση από την Κίνα

Βρετανία: Η υπηρεσία UKMTO έλαβε αναφορά για ένα περιστατικό νοτίως του Άντεν στην Υεμένη

2024-05-07T05:09:36Z dg43tfdfdgfd